Gönderen Konu: Japon Gelenekleri & Günlük Yaşamları  (Okunma sayısı 2663 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sesar

• 貴方の名前は何ですか?
  • Administrator
  • *
  • Rep Puanı 268
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 605
  • This My Style!! :)
Japon Gelenekleri & Günlük Yaşamları
« : Turkey 28.07.08, 22:06 »
Bir Japon'un sizi evine davet etmesi cok buyuk bir olaydir, genellikle bizdeki gibi misafircilik yoktur, gorusmek isteyen aileler disarida bir restoranda gorusur. Nadiren bir Japon'un evine davet edildiyseniz bu sizin icin buyuk bir onurdur, ama sakin ayakkabilarinizla iceri girmeye kalkmayin, bir cuval inciri berbat edersiniz.

Japonya'da eve kimse pabucla girmez, zaten kapidan girince onunuzde cin seddi gibi bir terlik ordusu ile karsilasirsiniz.

Ev sahibi size cay ikram ettiyse, bu artik gitme vaktinizin geldigini gosterir, cayi icip hemen kalkmaniz lazimdir.

Genellikle genc kizlar evlenir evlenmez isi birakir ve evinin hanimi olur. Yanlizca evin erkeginin kazanci ailenin gecimi icin yeterlidir. Hanimlar, cocuklari ve ev isleri ile ilgilenir, ailenin butun parasi hanimdadir, tum harcamalari hanimlar yapar, restoranlarda bile hanimlar ucreti oder.

Hanimlar arta kalan zamanlarinda spor yapar, arkadaslari ile disarida bulusur, magaza gezer. Gunduz saatlerinde cafelerde, restoranlarda 65-70 yasin altinda erkek gormek imkansizdir, cunku erkekler gunduz saatlerinde istedir.

Bu sefer Istanbul'a geldigimde bir gun arkadaslarimla disarida bulustum, oturdugumuz surece ben saskin saskin, "aa erkekler var" diye ust uste farkinda olmadan soylendim, arkadaslarim sonunda "ne var bunda rahatsiz mi oldun" dediler.

Aslinda rahatsiz olmamistim ama gunduz saatinde erkeklerin is harici bir yerde olmalari bana cok acayip gelmisti.

Japonya'da kimse kimseye karismaz, isterseniz en olmadik bir kiyafeti giyin ve ortada dolasin. Yanlizca caktirmadan bir kere bakarlar ve kafalarini cevirirler.

Gozunu dikip bakmak cok ayiptir, bu nedenle trenlerde uyumasalar bile herkes gozunu kapatir, uyuyor gibi davranir. En kalabalik trende bile kimse sizi rahatsiz etmez, hirsizlik olayi yoktur.

Bir hanim gece cok saatte bile yanliz basina dolasabilir, icki icmeye veya yemek yemege bir yere gidebilir kimse rahatsiz etmez.

Bisikletinize biraktiginiz bir canta aksama kadar kimse ellemeden ayni yerinde durur.

Japonlar ruzgar sorfu yapanlar haric denize girmeyi fazla sevmez ama kaplicalar onlar icin en buyuk zevk kaynagidir. Volkanik daglar cok oldugu icin, hemen hemen her yerde kaplicalar vardir.

Japonlar yanliz dus almaz, her gece evde bizdekilerden daha derin olan ozel kuvetleri su ile doldurulur ve butun aile tek tek bu suya girip keyif yaparlar.

Kisin bizdeki gibi evlerde butun odalar isitilmaz, evler kucuk oldugu ve fazla pahali olmadigi halde bunu israf sayarlar, yanliz oturduklari odayi isitirlar.

Is yeri evin erkegi ve aile icin herseydir, hanimlar eslerinin en verimli sekilde calisabilmesi icin ellerinden geleni yapar, erkegin isten gec gelmesi hicbir zaman problem edilmez.

Kari koca arasindaki en buyuk kavga belki kapiyi biraz kuvvetli kapatmak seklinde olur. Sozle kavga yoktur. Toplum hayatinda sozden ziyade, bakislarla kizginlik anlatilir. Evde de is yerinde de bu boyledir. Fazla konusulmaz ama hareket ve bakislar herseyi ifade eder. Is yerinde bir toplantida konusanlar genellikle genclerdir, yuksek rutbeliler yanlizca dinler ve sonunda karar verir.

Torpil diye birsey yoktur, yasi ve tecrubesi ustun olan ileridedir hep. (benim en cok bu dikaktimi cekti hatta hadi canim burada torpil gecmez sozlerini iyi biliriz biz diyesim bile geldi. kisaca inanamadim )

Tokalasma, sarilma, opusme yoktur. Hafifce egilerek selam verilir. El temasi yoktur. Bir cocugun bile basini severseniz size cok kizar, bu onu asagilamak demektir.

Kadinlar maddi olarak cok kuvvetli olduklari halde eslerine karsi cok saygilidir.

Kadinin ve erkegin arkadaslari farkli olabilir, bizideki gibi kari koca beraber toplantilara gidecek diye bir olay yoktur, cunku birinin sevip digerinin sevmedigi bir insanla, ikisinin de gorusmesine neden yoktur.

Esler arasinda hurriyet oldukca fazladir. Evin kadini gece arkadaslari ile bulusmaya esi olmadan gidip, istedigi saatte donebilir.

Saygi herseydir, evde, iste, toplumda herkes birbirine saygilidir, ulkesine saygilidir. Elbiselerinden kopan bir ip parcasini bile yere atmazlar, baskalarinin haklari kendi haklarindan once gelir.

Grup psikolojisi ile yasarlar, bu yuzden hic yanliz degillerdir

japonca" width="428" height="120
 Moderatörlük Başvurularıu için>>>http://www.japoncakonus.com/forum/index.php?action=pm;sa=send;u=1

Konnichi wa!!  ツ ツ ツ http://www.sesar.org

Sponsor Bağlantı

^^PoLeN^^

• İlgili Japon
  • *
  • Rep Puanı 16
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 74
    • E-Posta
« Yanıtla #1 : Turkey 15.08.08, 12:34 »
çok güzelmiş bizde olmayan şeylerin çoğu orada var ve bunun içinde japonlar bir adım öndedirler... :'(

*_*PeRi*_*

• Meraklı Japon
  • *
  • Rep Puanı 14
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 43
    • E-Posta
« Yanıtla #2 : Turkey 16.08.08, 15:43 »
Bazı özellikleri çok ilginç ama onlarda en önemi unsur saygı gerçekten çok güzel  kuralları var ;)

güzkızı

• Çalışkan Japon
  • *
  • Rep Puanı 5
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 279
  • Falan Filan....
« Yanıtla #3 : Turkey 26.09.08, 14:34 »
gerçekten güzelmiş. birşey sormak istiyorum sesar sen japonyada mı yaşadın doğdundan beri çünkü bana öğle saatlerinde cafede erkek görüp şaşırman garip geldi de

Ashita anata no kimochi ga hanarete mo, kitto kawarazu aishite iru...

I could not look back,
You'd gone away from me
I felt my heart ache
I was afraid of following you
When I had looked at
The shadows on the wall
I started running into the night to find the truth in me

Meruda

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 3
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 10
« Yanıtla #4 : Turkey 17.10.08, 20:16 »
keşke türkiyede de bu mantıkla hareket etseler japonlar gerçekten çok saygılı çok sevimli insanlar =))

japonyadaki turk

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 2
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 27
« Yanıtla #5 : Turkey 11.12.08, 11:21 »
merhaba

aşagıda alıntı yaptıgım kısım 5 yıllık tecrubeme dayanarak söyleyebilirimki istisnalar hariç tamamen yanlıştır

japonyada evlenem bir bayanın öyle işini kolay kolay bırakması mümkün degildir (bu arada bayanlarda ortalama evlenme yaşı ise  30 civarıdır )

japonyada yaşam tarzı içinde iş hayatı herşeyden önce gelir. hatta ve hatta dügünlere ve cenaze törenlerine iş nedeniyle katılamama gayet normal bir durumdur   kimse o kadar yadırgamaz bile
valla yeni evlilerin degil işi bırakma en uzun balayıdan durumun cittiyetini anlatmaya calışim    balayları 1 HAFTADIR en uzunundan bahsediyorum

benim patronum tam 25 yıldır pazar günleride dahil şirketi hergün açar. sadece resmi tatil günlerinde şirketi kapatır , ve ben türkiyeye gitmek istedigimde tatil gününü kısaltmak için en büyük bahane olarakda bunu kullanır ben 25 yıldır tatil bile yapmadım der

,,,,,,,,,,,,,Genellikle genc kizlar evlenir evlenmez isi birakir ve evinin hanimi olur. Yanlizca evin erkeginin kazanci ailenin gecimi icin yeterlidir. Hanimlar, cocuklari ve ev isleri ile ilgilenir, ailenin butun parasi hanimdadir, tum harcamalari hanimlar yapar, restoranlarda bile hanimlar ucreti oder,,,,,,,,,,,,
« Son Düzenleme: Turkey 27.12.08, 10:04 Gönderen: japonyadaki turk »

mitama şiro

• Meraklı Japon
  • *
  • Rep Puanı 19
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 48
« Yanıtla #6 : Turkey 19.12.08, 17:26 »
bana özel mesaj ile msn adresinizi verebilirmsiniz acaba..

şimdiden teşekürler

貴方を愛して居ます  賢児

White Prayer

• Meraklı Japon
  • *
  • Rep Puanı 0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 41
  • ~ Get Out & Follow The Light!
« Yanıtla #7 : Turkey 10.01.09, 16:55 »
Hımm,değişik.

It is cheesed with power and the morality of which it goes mad.
A lot of people became dogs having tied to the chain.
Your happy there?

wampireLLa

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 4
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 17
    • E-Posta
« Yanıtla #8 : Turkey 13.01.09, 00:55 »
bunu okurken bir şeye kesin karar verdim:büyüyünce japonyaya taşınıcam

Kayalıklardan aşağıya atsam kendimi
Kessem bileklerimi jiletlerle
Kendimi zehirleyip öldürsem
Kimsenin umrunda olmaski

Ryuu ♠ スティンソン

• İlgili Japon
  • *
  • Rep Puanı 7
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 60
    • E-Posta
« Yanıtla #9 : Turkey 24.01.09, 23:49 »
Teşekkürler xD

Bence yerinde gelenekler xD

“Ey karanlıktan gelen rüya,
gel uykuma
tatlı tanrı, ama hâlâ
acılar içindeyim ve kalmadı takatim dayanmaya,
ne umutluyum, bölüşecek kadar her şeyimi mutlu biriyle
ne de yasak kelime, hor görecek kadar cici oyuncakları
düşümde, belki yine benim olur yitirdiğim ne varsa.”

makato

• Çalışkan Japon
  • *
  • Rep Puanı 14
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 185
« Yanıtla #10 : Turkey 27.03.09, 16:37 »
bencede keşke türkiyedede böyle bi uygulama olsa özellikle para konusu çünkü erkekler evlenir evlenmez hemen içkiye kumara başlıyorlar ama para bayanlarda olursa hiç bişe yapamazlar:9

JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA
JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA
JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYAJAPONYA JAPONYA JAPONYA JAPONYA

musco

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 1
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 4
    • E-Posta
« Yanıtla #11 : Turkey 04.04.09, 10:02 »
 ama sakin ayakkabilarinizla iceri girmeye kalkmayin, bir cuval inciri berbat edersiniz.

Japonya'da eve kimse pabucla girmez, zaten kapidan girince onunuzde cin seddi gibi bir terlik ordusu ile karsilasirsiniz.

bı sor bakalım niye..
benım fılmlerde gordugum.. bunlar yerde yatıyolar yerde oturuyolar..nasıl desem.. asıl ayakkabı ıle içeri gırersen oturrken kalkarken ayakkabı sana rahatsızlık verir de ondan...

Ev sahibi size cay ikram ettiyse, bu artik gitme vaktinizin geldigini gosterir, cayi icip hemen kalkmaniz lazimdir.

bizde de tam tersi gibi bişi.. çayı vermemiz.. "otur yaw nerye gıdıyosun ne guzel laflıyorduk işte" demek gibi bişi

Genellikle genc kizlar evlenir evlenmez isi birakir ve evinin hanimi olur.
 bu bır ımkan meselesi...takashı abımın aylık gelırı yetıyorsa evın gecımıne... ben de garı olsam bende bırakırım işi. oh miss gibi evdeyim ne çalışıcam derdime ne

ailenin butun parasi hanimdadir, tum harcamalari hanimlar yapar,
kılıbık japon erkekleri ;D

restoranlarda bile hanimlar ucreti oder.
 ben şahsen bu olguya zor alışırım

Hanimlar arta kalan zamanlarinda spor yapar, arkadaslari ile disarida bulusur, magaza gezer.
 dünyanın heryerinde garılar aynı ;D
Gunduz saatlerinde cafelerde, restoranlarda 65-70 yasin altinda erkek gormek imkansizdir, cunku erkekler gunduz saatlerinde istedir.
 sen bızım burda bı kaveye gıt de okey oynayanlar pişpirik oynayanlarla bi hatıra fotosu çek))

EsraRukawa

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 6
    • E-Posta
« Yanıtla #12 : Turkey 12.05.09, 15:17 »
aslında dünyanın pek çok yerinde eve girerken insanlar ayakkabılarını çıkarıyorlar ama benim gördüğüm kadarı ile bu daha çok Asya toplumlarına özgü. Sonuçta biz de eve ayakkabı ile girmeyiz, kapının dışı ayakkabı, iç tarafı terlik yığınıdır ^_^

mormelek

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 2
Ynt: Japon Gelenekleri & Günlük Yaşamları
« Yanıtla #13 : Turkey 14.01.10, 18:04 »
ya süper kesinlikle Japonya'ya gitmek istiyorum.Zaten bunlar Japonların bu kadar gelişmelerinin nedenleridir.

Holy-Ghost

• Acemi Japon
  • *
  • Rep Puanı 0
  • Çevrimdışı Çevrimdışı
  • Toplam İleti: 3
  • B²♥
Ynt: Japon Gelenekleri & Günlük Yaşamları
« Yanıtla #14 : Turkey 30.06.10, 12:41 »
bazı yazılanlar sanki bana  böle geçmişden kalma gibi geldi :S yada öle filmlerde gördüklerimizi bn uyduramadım bu yazılanlara  :D